De rol van ventilatie in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus wordt veel besproken. Nieuwe inzichten volgen elkaar snel op en een goed overzicht krijgen van de feiten is en blijft lastig. Wat in elk geval goed is om te weten: ventilatie speelt een bewezen en onmisbare rol in een gezond binnenklimaat. Ventilatie is een belangrijk onderdeel van een goede preventiestrategie. Ventilatie kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en elk ander, via de lucht overdraagbaar, virus.

Essentieel is verse lucht, een goed werkend ventilatiesysteem én kennis over hoe ventilatie op de juiste manier ingezet wordt. Als bij een virusuitbraak de ventilatie negatief in het nieuws komt scheelt het hoogstwaarschijnlijk aan één of meer van deze kenmerken.

 

Essentieel is verse lucht, een goed werkend ventilatiesysteem én kennis over hoe ventilatie op de juiste manier ingezet wordt.

 

Verspreiding van virussen
Ondanks dat er nog veel onderzoek nodig is naar het SARS-CoV-2 (corona) virus, is er wel veel kennis over eerdere virussen en de verspreiding daarvan (griep, mazelen, MERS-CoV). Een van de vele dingen die inmiddels wetenschappelijk bewezen zijn, is dat goede ventilatie d.m.v. verse lucht ervoor zorgt dat het besmettingsgevaar binnen een gebouw afneemt. Ventilatie draagt dus in grote mate bij aan een gezonde en veilige woon-, werk-, leer- en leefomgeving.

Hoe groot de voordelen van voldoende ventilatie ook zijn en hoe eenvoudig en voor de hand liggend dit ook lijkt, schort het in veel gevallen aan de functionaliteit van een ventilatiesysteem. De meeste gebouwen beschikken wel over een ventilatiesysteem maar dit is vaak slecht onderhouden of vertoont gebreken. Problemen die vaak relatief eenvoudig voorkomen of opgelost kunnen worden maar die, indien ze blijven bestaan, de belangrijke bijdrage van ventilatie aan een gezond binnenklimaat in de weg staan.

Een gezonde leefomgeving
Van Dijk ventilatie is gespecialiseerd in het op orde brengen en onderhouden van ventilatiesystemen. Samen kijken we hoe en waar we het aan moeten pakken zodat uw ventilatiesysteem weer bijdraagt aan een gezond en veilig binnenklimaat. Daarnaast kunnen we een toegankelijk en beknopt gebruiksadvies uitbrengen aan de gebruikers en beheerders van de ruimte.

Wij hanteren o.a. de REHVA-richtlijn en adviezen van landelijke brancheorganisaties (TVVL, ISSO). Controle van bestaande systemen is een belangrijk aandachtspunt. In sommige gevallen zijn aanpassingen aan te bevelen om hiermee een veiliger systeem te krijgen. Daarnaast zijn duidelijke afspraken en op de juiste manier gebruik maken van zgn. spuiventilatie goede hulpmiddelen om een gezonde omgeving te houden.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met ons!