Ventilatie zorgt ervoor dat leren beter gaat. Een fris binnenklimaat zorgt voor een fris hoofd!

 

Om informatie op te kunnen nemen is concentratie een must. Allerlei factoren kunnen een negatieve invloed hebben op die concentratie, slechte ventilatie is zo’n factor. Het energiepeil daalt, vermoeidheid en afleiding liggen op de loer waardoor leerprestaties achteruit gaan. 

Ventilatie is het bekende woord voor ‘luchtverversing’, wat eigenlijk de lading veel beter dekt. Ventileren betekent namelijk niet meer (en minder) dan het verversen van de lucht. Dat is nodig omdat vrijwel alle levende organismen zuurstof verbruiken en deze uit de omgevingslucht halen, na het verbruik van de zuurstof geven we onze afvalproducten terug aan de omgeving door simpelweg uit te ademen. Ventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van afvalstoffen. Lees hier de uitgebreide toelichting over het belang van ventilatie.

Verouderde systemen
Veel schoolgebouwen zijn verouderd en/of hebben een slecht functionerend ventilatiesysteem. Schoolgebouwen van recentere datum beschikken vaak wel over een modern systeem maar hebben weer te kampen met slecht onderhoud. Al met al komt dat het binnenklimaat, en dus de prestaties van de gebruikers in het gebouw, niet ten goede. Dat is vaak meteen voelbaar als de temperaturen gaan stijgen in het voorjaar maar ook in de koudere periode van het jaar, waarin de meeste onderwijsinstellingen op volle toeren draaien, heeft dat een grote invloed op het binnenklimaat. Een goed werkend ventilatiesysteem is namelijk ook broodnodig om het verwarmingssysteem goed te laten functioneren.

Gezondheid
Een slecht of niet functionerend ventilatiesysteem veroorzaakt niet alleen concentratieproblemen en een gebrek aan comfort, het kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Goedwerkende ventilatiesystemen dragen in grote mate bij aan de afvoer van afvalstoffen en schadelijke bacteriën en virussen. Het is al jaren bekend en vele malen door wetenschappelijk onderzoek bewezen maar de coronacrisis heeft ons allemaal sterk bewust gemaakt van het belang van goede ventilatie. De verspreiding van virussen kan door goede ventilatie zelfs voor een groot deel een halt toegeroepen worden! Een goed werkend systeem kan dus écht het verschil maken voor u en uw medegebruikers van een pand als er een virus rondwaart. Meer informatie over ventilatie en het coronavirus leest u hier.

Renoveren of vervangen?
Het is niet altijd nodig een bestaand systeem compleet te vernieuwen, soms kan een goede onderhoudsbeurt al dan niet gecombineerd met een kwaliteitsonderzoek al een heleboel oplossen. Indien een systeem dusdanig verouderd is dat het niet meer aan de huidige eisen voldoet is een nieuw systeem nodig. Een investering in vele opzichten maar altijd maatwerk dat geheel afgestemd wordt op de eisen van gebruikers en pand. Zo is een gezond binnenklimaat weer jaren gegarandeerd!

Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking!