Als je werkt aan je gezondheid wil je dat in een gezonde omgeving doen, goede ventilatie zorgt voor dat binnenklimaat

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Sporten kan altijd en overal en als je sport wil je natuurlijk maximale gezondheidswinst. Als er binnen wordt gesport is goede ventilatie een absolute must om die gezondheidswinst te behalen en behouden. Of het nu gaat om een kleine dojo, de plaatselijke gymzaal of een groot fitness-centrum waar het de hele dag een bedrijvigheid van jewelste is.

Ventilatie is het bekende woord voor ‘luchtverversing’, wat eigenlijk de lading veel beter dekt. Ventileren betekent namelijk niet meer (en minder) dan het verversen van de lucht. Dat is nodig omdat vrijwel alle levende organismen zuurstof verbruiken en deze uit de omgevingslucht halen, na het verbruik van de zuurstof geven we onze afvalproducten terug aan de omgeving door simpelweg uit te ademen. Ventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van afvalstoffen. Lees hier de uitgebreide toelichting over het belang van ventilatie.

Gezondheidsproblemen
Slecht functionerende ventilatiesystemen en dus een gebrek aan verse lucht hebben een nadelige invloed op het gevoel van welbevinden van de gebruikers van een pand en doen afbreuk aan concentratie en energiepeil. Daarnaast kunnen serieuze gezondheidsklachten optreden als de ventilatie niet op orde is. Door de vele bewegingen in een sportieve omgeving, de steeds wisselende samenstelling van de gebruikers van de ruimte(n) en de grote kans op fysiek contact kunnen ziekmakers zich nog gemakkelijker verspreiden. Dat staat natuurlijk haaks op het gezonde karakter van de sportschool en de wensen van de gebruikers. Hoe goed je ook let op persoonlijke hygiëne en de omgeving zo schoon mogelijk houdt, zonder goede ventilatie is deze routine niet compleet.

Goedwerkende ventilatiesystemen dragen dag en nacht in grote mate bij aan de afvoer van afvalstoffen en schadelijke bacteriën en virussen. Het is al jaren bekend en vele malen door wetenschappelijk onderzoek bewezen maar de coronacrisis heeft ons allemaal sterk bewust gemaakt van het belang van goede ventilatie. De verspreiding van virussen kan door goede ventilatie zelfs voor een groot deel een halt toegeroepen worden! Een goed werkend systeem kan dus écht het verschil maken voor u en uw medegebruikers van een pand als er een virus rondwaart. Meer informatie over ventilatie en het coronavirus leest u hier.

Renoveren of vervangen?
Het is niet altijd nodig een bestaand systeem compleet te vernieuwen, soms kan een goede onderhoudsbeurt al dan niet gecombineerd met een kwaliteitsonderzoek al een heleboel oplossen. Indien een systeem dusdanig verouderd is dat het niet meer aan de huidige eisen voldoet is een nieuw systeem nodig. Een investering in vele opzichten maar altijd maatwerk dat geheel afgestemd wordt op de eisen van gebruikers en pand. Zo is een gezond binnenklimaat weer jaren gegarandeerd!

Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking!